INTERNATIONAL İSTANBUL CULINARY CUP 2018 SEKTÖRÜN BULUŞMA NOKTASI OLDU
Aşçılar Derneği’nin yedinci kez düzenlediği Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması, 22 Nisan Pazar günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye’nin pek çok bölgesi ile İstanbul’dan profesyonel şefler, üniversite ve liselerin gastronomi bölümü öğrencilerinin katıldığı Culinary Cup İstanbul büyük ilgi gördü. Jüri başkanlığı görevini Executive Chef Rafet İnce’nin yaptığı yarışmada usta şefler, genç aşçılar ve aşçı adayları farklı kategorilerde altın, gümüş ve bronz madalyalar için yarıştı. Türkiye’nin değerli şeflerinin jüri üyeliğini yaptığı yarışmanın sunuculuğunu ise Özlem Mekik üstlendi. Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ay ve Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Fikret Özdemir, Necat Çuhadar, İsmail Ceylan, Şenol Özbay, Fatih Açıkça, Ersin Avşar, Gökay Çakıroğlu, Özlem Mekik ve dernek editörü Şebnem Atılgan’ın birlikte organize ettiği Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşmasının sunuculuğunu ise Elif Korkmazel yaptı. Öztiryakiler’in Yarışma Mutfakları Ana Sponsoru olduğu Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’nda ulusal ve uluslararası pek çok değerli ve önemli tedarikçi firma yerini aldı.
Aşçılar ve Tedarikçiler 7. kez buluştu
Gaziantep Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Murat Tural etkinliğin açılış konuşmasında, Gaziantep’in, UNESCO tarafından kentsel kalkınmada yaratıcılığı ön planda tutan şehirleri belirleyerek onların arasında bir çeşit iş birliği ağı oluşturan “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildiğini ve “Dünya Gastronomi Kenti” olarak tescillendiğini söyledi. Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ay ise konuşmasında, Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’nın Tema Mutfağı olarak Gaziantep Mutfak ve Yemek Kültürünü ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, dernek yönetimi olarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini iletti. Ay, aşçılar ve tedarikçilerin yedinci kez buluştuğu bu etkinlikte, İstanbul Culinary Cup ile İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinden usta şefleri, genç aşçıları ve aşçı adaylarını bir araya getirdiklerini söyledi. Bununla birlikte Culinary Cup İstanbul Yarışma Mutfakları Ana Sponsoru olan Öztiryakiler başta olmak üzere, etkinliği ilk gününden bugüne destekleyen tüm tedarikçi firmalara minnettar olduklarını sözlerine ekledi. Gün boyu devam eden etkinlikte, mutfak sanatları, tedarikçiler ve aşçılar iş birliklerini sergiledi. Porland Star Chef’s Team Culinary Cup, Unilever Food Solutions Best Master Chef of The Year 2018, Antbahar Best High Univeristy Culinary Cup, Kaanlar Best High School Gurme Chef’s Team, Lava Picnic Pub Barbecue ve bireysel teşhir kategorilerinde dereceye giren yarışmacılar ödüllendirildi.
Etkinlik Tema Mutfağı: Gaziantep Mutfak ve Yemek Kültürü
Kentsel kalkınmada yaratıcılık mevhumunu ön planda tutan şehirleri belirleyerek, onların arasında bir çeşit işbirliği ağı oluşturan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dâhil edilmeye hak kazanan Gaziantep, Türkiye’nin gastronomi alanında hak ettiği yeri alması adına bir milat niteliği taşıyor. Dünyada 116 kentin dâhil olduğu bu ağ, İlk çiftçi toplumların ortaya çıktığı “Bereketli Hilâl” olarak adlandırılan Mezopotamya topraklarına yakınlığıyla bilinen Gaziantep Mutfak ve Yemek Kültürünün tanıtımı için büyük bir öneme sahip. Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeliğine hak kazanan ve “Dünya Gastronomi Kenti” olarak tescillenen Gaziantep, bu özel unvanlarıyla birlikte VII. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’nın “Tema Mutfağı” oldu. Etkinliğe, dünyada şehir ismiyle anılan tek mutfak olan Gaziantep mutfağının en güzel örnekleri ile katılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Haliç Kongre Merkezi’ndeki yöresel standında yerli ve yabancı şefleri ağırladı.
Bir İstanbul mozaiği: Unutulan İstanbul Yemekleri
İstanbul’un uzun yıllara yayılan mutfak ve yemek kültürünün yeniden canlandırılması ve profesyonel şeflerin yanı sıra yeni nesil aşçıların bilgi dağarcığına eklenmesi şehrin tanıtımı ve gurme turizmi açısından büyük önem taşıyor. Bu bağlamda “Bir İstanbul Mozaiği: Dünden Bugüne İstanbul Yemekleri” başlığı ile sunulan özel stantta günümüzde unutulan pek çok İstanbul yemeği, araştırmacı-yazar ve TV program yapımcısı Şef Maria Ekmekçioğlu’nun danışmanlığında, özgün tarifleri ile Executive Chef Cavit Ünal ve Executive Patisserie Chef Serkan Bozkurt tarafından hazırlanarak sunuldu.