Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri Temalı Açık Büfe Menüsü
Her yıl bir yöremizin mutfak ve yemek kültür değerlerini tema olarak işlemeye karar veren Aşçılar Derneği, V. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’nda “Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri Teması” ile misafirlerini ağırladı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması Yemeğinin menüsünde Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetleri tanıtıldı. Etkinlikte Kahramanmaraş’ın dondurma şovu da büyük ilgi gördü.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin 2 gezici mutfak tırıyla katıldığı etkinlikle, 24 profesyonel aşçı ve Kahramanmaraşlı ev hanımlarının hazırladığı yemekler, yöresel mutfağın bütün özelliklerini İstanbul’a taşıdı. Şehrin damaklara destan yazdıracak kadar büyük olan mutfak ve yemek kültürü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan “Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri Temalı Açık Büfe Menüsünde” 121 çeşit yöresel tat ile misafirlerin beğenisine sunuldu. Asırlardan bu yana korunarak gelen tarifler ve yerel lezzetler, etkinliğin açık büfe sunumlarının yanı sıra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin sabah dokuzdan akşam yediye kadar açık kalan standında da ikram edildi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin standında görev alan ev hanımlarının yerel malzemeleri kullanarak pişirdikleri menü oldukça zengindi. Bu lezzetler arasında “Ekşili Çorba”, “Şalgamlı Tarhana Çorbası”, “Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması”, “Sumak Ekşili Yaprak Sarma”, “Ekşili Aya Suyusu”, “Eli Böğründe”, “Maraş Tava”, “Havuçlu Pilav”, “Kıskalı Tavuk Yahni”, “İçli Köfte”, “Mumbar”, “Aşure”, “Ballı Börek”, “Çullama”, “Cevizli Ev Kırımı”, “Maraş Lavaş Ekmeği”, “Peynirli Bazlama”, “Maraş Kahkesi” bu lezzetlerden sadece birkaçı. Standın ve açık büfenin yöresel sunumları arasında ise “Kahramanmaraş Pul Biberi”, “Açık Ev Ekmeği”, “Kahramanmaraş Tarhanası”, “Meyan Kökü”, “Dolmalık Kuruluklar”, “Çiğde Firik”, “Sumak Ekşi Ahıdı”, “Ceret Cevizi”, “Bezde Bastık”, “Sarı Çeltik” ve “Meyan Şerbeti” ve diğer yerel lezzetler yer aldı. Tüm lezzetlerin yöresel bakır sunum kaplarında yapıldığı etkinlikte, ayrıca yöreye ait pişirme kapları da tanıtıldı.
Kültür Daire Başkanı Fetih Yanardağ, Kahramanmaraş’ın en iyi şekilde tanıtılması için kültür organizasyonları yapıldığını belirtti. Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir ise “Bu organizasyonda emeği geçen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür ediyorum. Daha büyük etkinliklere de en kısa zamanda imza atacağız,” diye konuştu. Özdemir aynı zamanda derneğin yönetim kurulu üyeleri Necat Çuhadar, İsmail Ay, Şenol Özbay, Fatih Açıkça, Cavit Ünal, Arif Aktürk, Ersin Avşar, İsmail Akdoğan, İsmail Ceylan, tüm dernek üyeleri ve Halkla İlişkiler Yöneticisi Şebnem Atılgan ile bu organizasyonda destek ve katkılarını esirgemeyen tüm mutfak dostlarına teşekkürlerini iletti.