AŞÇILAR DERNEĞİ’NİN ŞEFLERİ TOKYO’DA TÜRK MUTFAĞINI TANITTI
Aşçılar Derneği, 29 Mayıs – 4 Haziran 2012 tarihleri arasında Tokyo Tanıtma ve Kültür Müşavirliği, Türk Hava Yolları ve Japonya Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen “Türk Mutfağı Tanıtım Haftası”na katıldı. Etkinlik boyunca Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Ay ve dernek üyesi Sedef Ozan Kıvanç hazırladıkları Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini misafirlerin beğenisine sundu. Tokyo Royal Park Shiodome Tower’da 29 Mayıs – 4 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikte Türk mutfağını Tüm Aşçılar Federasyonu’na bağlı olan Aşçılar Derneği temsil etti. Türk Mutfağı Tanıtım Haftası, Tokyo Tanıtma ve Kültür Müşavirliği, Türk Hava Yolları ve Japonya Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle düzenlendi. Aşçılar Derneği adına Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Ay ve dernek üyesi Sedef Ozan Kıvanç’ın katıldığı etkinlikte şef Shigemi Yoshida, Royal Park Shiodome Tower F&B Müdürü Takashi Kashio ve Satış Müdür Yardımcısı Koichi Okizaki de hazır bulundu.
Şeflerimiz Tokyo’da
Geçmişi eski yüzyıllara dayanan iki büyük mutfak kültürü Tokyo’da bir araya geldi. Japonya’da böyle bir etkinliğe katıldıklarını için büyük heyecan duyduklarını belirten İsmail Ay ve Sedef Ozan Kıvanç, “Ülkemizi ve Türk mutfak kültürünü temsil etmek, Japonya’da Aşçılar Derneği adına bulunmaktan büyük onur duyduk. Bu organizasyona katılmak bizim için büyük bir önem taşıyor,” diyorlar. Şefler Tokyo’da geçirdikleri dört gün ve mutfak deneyimleri hakkında şu bilgileri veriyorlar: “İlk aklımıza gelen Japonya’da pişireceğimiz Türk yemeklerinin malzemeleri konusunda sıkıntı çekip çekmeyeceğimizdi. Bununla birlikte yemeklerimizi pişireceğimiz mutfak da bizim için çok önemliydi. Biliyorsunuz Türk mutfağı ‘tencere’ yemeklerinden oluşur. Acaba tencere yemeklerimizi rahatlıkla pişirebilecek miydik? Fakat Royal Park Shiodome Tower’un aşçıları her türlü hazırlığı yapmışlardı. Ne malzemeler ne de ekipmanlar konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Japon aşçılar Türk mutfağının yemeklerini pişirmeye hazırlıklıydı. Hatta Osmanlı da dahil olmak üzere Türk yemeklerinin reçetelerinin yazılı olduğunu bir kitapları vardı. Tokyo etkinliği öncesinde gönderdiğimiz mönü hepimizin işini kolaylaştırdı. Japon aşçılar bizim geliş tarihimize kadar mönüyü çalışmışlardı. En azından bir kısmını… Tabii takıldıkları temel nokta pişirme yöntemlerimizdi. İsmail Usta’yla birlikte hem Türk yemeklerinin hazırlık bilgilerini hem de pişirme yöntemlerini anlattık, bilgilerimizi paylaştık.
Otele vardığımızda ilk işimiz yemeklerimizi hazırlayacağımız mutfağı ziyaret etmek oldu. Japon aşçılarla tanıştık ve hemen ardından da malzemelerimizi kontrol ettik. Malzeme listemizi de mönüyle birlikte yazıp göndermiş, yanımızda hiçbir malzeme getirmemiştik. Malzemelerde hiçbir eksikle karşılaşmadık ki eğer eksik malzemeler olsaydı mönüde bazı değişiklikler yapacaktık. Dediğim gibi, Japon aşçılar çok iyi hazırlanmışlardı, çok profesyonellerdi. Bununla birlikte Türk mutfağını merak ediyor ve öğrenmek istiyorlardı. Royal Park Shiodome Tower’ın mutfağında geçirdiğimiz zaman boyunca bizlerle beraber Türk yemeklerini hazırladılar. Mutfakta yönetici şefleriyle birlikte dokuz aşçı vardı ve bütün ekip bizimle birlikte uyum içinde çalıştı. Bizler de elimizden geldiğince, dilimiz döndüğünce Türk yemeklerinin anlattık, pişirme yöntemlerini gösterdik, öğrettik. Japon aşçılar bir ay boyunca Türk yemeklerini pişirmeye devam edecekler.”
Türk şeflerden geleneksel tatlar
Aşçılar Derneği adına Türk mutfak ve yemek kültürünü Tokyo’da tanıtan İsmail Ay ve Sedef Ozan Kıvanç tamamı geleneksel yemek ve tatlılardan oluşan bir mönü hazırladı. Mönüde Anadolu’nun klasik tatları olan “Ezogelin” ve “Yuvalama” çorbaları ilk sıralarda yer aldı. Hünkar beğendi, piliç Topkapı, pastırmalı kuru fasulye, içli köfte, peynirli su böreği, zeytinyağlı yaprak sarma, şakşuka, enginar, haydari, kısır, acılı ezme, yoğurtlu semizotu, ıspanak tarotor mönüde Japon misafirlere sunulacak tatlar arasında yerini aldı. Tatlı mönüsünde ise cevizli ev baklavası, fıstıklı ev baklavası, fıstıklı tel kadayıf, fırın sütlaç, kazandibi ve şekerpare vardı.
Türkiye ISS Catering’de Executive Chef olarak çalışan İsmail Ay, aynı zamanda Türkiye ISS Catering Ar-Ge departmanında eğitimci aşçıbaşı olarak dersler veriyor. Çeşitli aşçılık yarışmalarında jüri olarak görev alan İsmail Ay, aşçılık meslek okullarında genç aşçı adaylarının yetişmesine katkıda bulunuyor. Aşçılar Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi olan İsmail Ay; Wacs Jürilik Belgesi, Usta Eğitici Belgesi ile Master Chef belgesine sahip.
Ramada Old City Otel Executive Chef’i Sedef Ozan Kıvanç ise meslekte kadın aşçıların da başarılı olduğunu en güzel şekilde kanıtlıyor. Aşçılar Derneği’nin üyesi olan Sedef Ozan Kıvanç, sektörde adından söz ettiren şefler arasında yer alıyor.